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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Souza, Josefina Aparecida de-
dc.creatorSouza, Eduardo Carvalho de-
dc.date.accessioned2021-09-02T18:14:54Z-
dc.date.available2021-09-02T18:14:54Z-
dc.date.issued2010-12-09-
dc.identifier.urihttp://repositorio.unis.edu.br/handle/prefix/1934-
dc.description.abstractMilk and its derivatives are among the most consumed foodstuffs in the world. Highly nutritious, milk is a perishable product that is easily contaminated and adulterated. With this in mind, the objective of this work was to use an everyday product and analyze its physicochemical and microbiological characteristics. Samples of type B and C pasteurized milk produced in some cities in the south of Minas Gerais and sold in the municipality of Varginha-MG were used. The milk samples were submitted to the following physical-chemical and microbiological analyses, which are present in the routine of a dairy and which are easy to carry out in laboratories: acidity. pH, density, fat content, total dry extract, cryoscopy and total coliforms. In the physicochemical analysis of the milk samples, small changes were found and most of the samples analyzed were within the required standards, indicating a normal milk for the population's consumption. The analyzes of total coliforms performed using the most probable number method showed that some samples had a count above the value allowed by current legislation. Despite the latest developments involving adulteration and contamination of milk in Minas Gerais, this work demonstrated that most of the samples analyzed were in accordance with the standards required by law.pt_BR
dc.description.resumoO leite assim como seus derivados está entre os gêneros alimentícios mais consumidos no mundo. Altamente nutritivo o leite é um produto perecível de fácil contaminação e adulteração. Tendo isto em vista, o objetivo deste trabalho foi utilizar um produto do cotidiano, e analisar suas características físico-químicas e microbiológicas. Foram utilizadas amostras de leite pasteurizado tipo B e C produzido em algumas cidades sul mineiras e comercializado no município de Varginha-MG. As amostras de leite foram submetidas às seguintes análises físico-químicas e microbiológicas, presentes na rotina de um laticínio e de fácil realização em laboratórios: acidez. pH, densidade, teor de gordura, extrato seco total, crioscopia e coliformes totais. Nas analises físico-químicas das amostras de leite foram constatadas pequenas alterações sendo que a maioria das amostras analisadas estava dentro dos padrões exigidos, indicando um leite normal para o consumo da população. Já as análises de coliformes totais feitas pelo método do número mais provável, demonstraram que algumas amostras apresentaram contagem acima do valor permitido pela legislação vigente. Apesar dos últimos acontecimentos envolvendo adulteração e contaminação de leite em Minas Gerais, esse trabalho demonstrou que a maioria das amostras analisadas estava de acordo com as normas exigidas pela legislação.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Regiane Paulino (regiane.paulino@unis.edu.br) on 2021-09-02T18:14:54Z No. of bitstreams: 1 Eduardo Carvalho de Souza 111944.pdf: 3657789 bytes, checksum: c44f39aa65a380a7183ca2383d4e2f1a (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2021-09-02T18:14:54Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Eduardo Carvalho de Souza 111944.pdf: 3657789 bytes, checksum: c44f39aa65a380a7183ca2383d4e2f1a (MD5) Previous issue date: 2010-12-09en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherFundação de Ensino e Pesquisa do Sul de Minaspt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCentro Universitáriopt_BR
dc.publisher.initialsFEPESMIGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectLeitept_BR
dc.subjectAnálises físico-químicaspt_BR
dc.subjectAnálises microbiológicaspt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::OUTROS::BIOMEDICINApt_BR
dc.titleAVALIAÇÃO DA QUALIDADE DO LEITE PASTEURIZADO COMERCIALIZADO NO MUNICÍPIO DE VARGINHA: análises físico-químicas e microbiológicaspt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
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