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Campo DCValorIdioma
dc.creatorAthouguia, Tamires da Silva Prata-
dc.creatorNazaré, Tiago Bittencourt-
dc.date.accessioned2018-12-19T15:40:18Z-
dc.date.available2018-12-19T15:40:18Z-
dc.date.issued2018-12-05-
dc.identifier.issn2231-5381pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.unis.edu.br/handle/prefix/355-
dc.description.abstractTo follow the technological evolution and the increase of market competitiveness, it is necessary to adopt new strategies that contribute in the productive process of a company. In this scenario, the process simulation has become a tool of paramount importance for organizations, enabling an analysis and improvement of processes through a virtual environment. The objective of this paper was to identify the bakery productive capacity of French bread and to analyze the changes made in the process after the product weight reduction. In order to enable this research, data were collected using the chrono-analysis process through visits to the company. The data were processed in the Arena software to simulate the production process and to compare the time consumed for the production before and after the reduction of the bread weight. A comparison of raw material costs was made to identify the most viable process for the organization. Additionally, a questionnaire was applied to the customers of the establishment to verify the degree of satisfaction with the modified product. This study made it possible to verify that the production process carried out after the French bread weight reduction increased production capacity by 30 units per recipe, reduced annual raw material costs by 11.73% and 86.36% of customers are satisfied with the weight of the product offered.pt_BR
dc.description.resumoPara acompanhar a evolução tecnológica e o aumento da competitividade do mercado, é necessário adotar novas estratégias que contribuam no processo produtivo de uma empresa. Nesse cenário, a simulação do processo tornou-se uma ferramenta de suma importância para as organizações, possibilitando uma análise e melhoria dos processos através de um ambiente virtual. O objetivo deste trabalho foi identificar a capacidade produtiva de panificação do pão francês e analisar as alterações realizadas no processo após a redução do peso do produto. Para possibilitar essa pesquisa, os dados foram coletados por meio do processo de cronoanálise por meio de visitas à empresa. Os dados foram processados ​​no software da Arena para simular o processo de produção e comparar o tempo consumido para a produção antes e depois da redução do peso do pão. Uma comparação dos custos das matérias-primas foi feita para identificar o processo mais viável para a organização. Além disso, foi aplicado um questionário aos clientes do estabelecimento para verificar o grau de satisfação com o produto modificado. Este estudo permitiu verificar que o processo produtivo realizado após a redução do peso do pão francês aumentou a capacidade de produção em 30 unidades por receita, reduziu os custos anuais da matéria-prima em 11,73% e 86,36% dos clientes estão satisfeitos com o peso do produto oferecido .pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Regiane Paulino (regiane.paulino@unis.edu.br) on 2018-12-19T15:40:18Z No. of bitstreams: 1 Tamires da Silva Prata Athouguia-Artigo.pdf: 88891 bytes, checksum: f744530dbb85a51f99040154cdf488cf (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2018-12-19T15:40:18Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Tamires da Silva Prata Athouguia-Artigo.pdf: 88891 bytes, checksum: f744530dbb85a51f99040154cdf488cf (MD5) Previous issue date: 2018-12-05en
dc.languageengpt_BR
dc.publisherFundação de Ensino e Pesquisa do Sul de Minaspt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initialsFEPESMIGpt_BR
dc.relation.ispartofInternational Journal of Engineering Trends and Technologypt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSimulaçãopt_BR
dc.subjectProduçãopt_BR
dc.subjectPão Francêspt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAOpt_BR
dc.titleAPPLICATION OF THE ARENA SOFTWARE IN THE PROCESS OF FRENCH BREAD PRODUCTION IN A BAKERY LOCATED IN THE STATE OF MINAS GERAIS, BRAZILpt_BR
dc.typeArtigo de Eventopt_BR
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