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dc.contributor.advisor1Nogueira, Vinícius José Moreira-
dc.creatorPazini, André Dmoinghette-
dc.date.accessioned2022-08-24T18:32:06Z-
dc.date.available2022-08-24-
dc.date.available2022-08-24T18:32:06Z-
dc.date.issued2021-09-22-
dc.identifier.urihttp://repositorio.unis.edu.br/handle/prefix/2392-
dc.description.abstractBrazil stands out as a major exporter of cattle, poultry and swine and per capita consumption increases annually. This increase in consumption raises a concern about the safety of this food, as meat has intrinsic characteristics that promote microbial growth and, for this reason, care must be taken when handling it. A very useful tool that makes it possible to verify the adequacy of Good Manufacturing Practices (GMP) in food manufacturers is a checklist. It is possible, with the application of this tool, to know the percentage of adequacy of the establishment in relation to the legislation in force. Therefore, the objective of this work was to evaluate the hygienic-sanitary conditions of the butchers in the city of Varginha MG, in order to identify the applicable conditions adopted by the handlers in the meat handling process with the application of a previously elaborated checklist.pt_BR
dc.description.resumoO Brasil se destaca como grande exportador de bovinos, aves e suínos e o consumo per capita vêm aumentando anualmente. Este aumento no consumo gera uma preocupação quanto à segurança deste alimento, pois a carne possui características intrínsecas que propiciam o crescimento microbiano e por este motivo alguns cuidados precisam ser tomados na manipulação. Uma ferramenta muito útil e que possibilita verificar a adequação das Boas Práticas de Fabricação (BPF) nos estabelecimentos produtores de alimentos é a lista de verificação (checklist). É possível, com a aplicação desta ferramenta, ter o conhecimento da porcentagem de adequação do estabelecimento em relação à legislação em vigor. Sendo assim, o objetivo desse trabalho foi avaliar as condições higiênico-sanitárias de açougues da cidade de Varginha MG, a fim de identificar as condições estruturais e hábitos adotados pelos manipuladores no processo de manipulação da carne com a aplicação de um checklist previamente elaborado.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Damaris Costa (damaris.costa@unis.edu.br) on 2022-08-24T18:32:06Z No. of bitstreams: 1 André Dominghette vet.pdf: 883011 bytes, checksum: 0a44315508149038d07e3355613ef83b (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-08-24T18:32:06Z (GMT). No. of bitstreams: 1 André Dominghette vet.pdf: 883011 bytes, checksum: 0a44315508149038d07e3355613ef83b (MD5) Previous issue date: 2021-09-22en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherFundação de Ensino e Pesquisa do Sul de Minaspt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCentro Universitáriopt_BR
dc.publisher.initialsFEPESMIGpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCarnept_BR
dc.subjectHigiene dos alimentospt_BR
dc.subjectComercialização de produtospt_BR
dc.subject.cnpqCiências Agráriaspt_BR
dc.titleAVALIAÇÃO HIGIÊNICO-SANITÁRIA EM AÇOUGUES DE VARGINHA MGpt_BR
dc.title.alternativeANDRÉ DOMINGHETTE PAZINIpt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
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